Navigation
Facebook
CD'er fra kirken
Gode gaveideer - Klik her..
Den gode Historie

Her kan du læse de gode historier i og omkring Sct Nicolai kirke

 

Så glæd dig!

 

 

InvestiturNyheder: investitur2.jpg

 

Lørdag den 31. oktober 2015 lagde kirken ramme til en enestående historisk begivenhed. Den 900 år gamle ridderorden "Sovereign Order of St. John of Jerusalem, Knights Hospitallar" holdt internationalt investitur i kirken. En åben ceremoni hvor der blev optaget riddere og damer, der - inspireret af Johannes Døberens bud om næstekærlighed - vier deres liv til at hjælpe syge og fattige. Mette Jørgensen holdt prædiken i den fyldte kirke, og kirkens dygtige kor gjorde stort indtryk på riddere og damer fra syv forskellige lande.

 

 

Nyheder: konfirmand_gospel_2015_2.jpgGospel med entusiasme

 

Lørdag den 24. oktober 2015 havde de kommende konfirmander fra Sct. Jørgen, Sørup og Sct. Nicolai Sogne under kyndig vejledning af Rune Herholdt og Jakob Gunndertoft øvet hele dagen til en gospelkoncert, der under stor entusiasme blev fremført for en fyldt kirke.

 

 

 

 


Fokus på forfulgte kristne Nyheder: klauswivel.jpg
Udenrigskorrespondent og forfatter Klaus Wivel fortalte den 19. november til et fyldt sognehus om situationen i bl.a. Syrien, Irak, Egypten og Libanon.  Alle steder som er “kristendommens vugge” men hvor langt de fleste kristne nu er fordrevet af fanatiske muslimer og passive - eller medvirkende - lokale myndigheder. 
Klaus Wivel – der selv er ateist – har i forlængelse af sine rejser og oplevelser undret sig over, at kristne – både borgere og nationer – ikke protesterer højlydt, over de overgreb der finder sted. 
Fra salen blev der opfordret til, at folkekirkens præster (hvoraf der var 4 tilstede) ved gudstjenesterne beder for de forfulgte kristne i navngivne lande.
Lars Kierulf Larsen – menighedsrådsmedlem i nabokirken Vor Frue – overværede foredraget og fortalte efterfølgende om en rejse til Egypten med Danmission. Her fik man syn for ødelæggelserne hos en kristen menighed og nu arbejdes der på at hjælpe med at få reetableret de nødvendige rammer.  Det er et stort projekt, og det er håbet, at hele Svendborg Provsti kan samarbejde om at hjælpe den kristne, egyptiske menighed.
Så den gode historie er, at mange nu har dybere kendskab til forfølgelserne og hvordan vi i trygge Svendborg – både praktisk og i bøn og tanke – kan gøre noget for at hjælpe.   
 

 

Hovedfolder: cantorikoncert.jpg"Mange piger og stort publikum"


På en dejlig pinselørdag var der afslutning på sæsonen for kirkens kor.

 

Afslutningskoncerten satte ny rekord i antallet af glade publikummer - 250 overværede koncerten, som var en blanding af ny og gammel kirkemusik. Specielt fik pigerne og Tore Bjørn Larsen publikum helt op af stolene, da de fremførte en helt særlig og ny-arrangeret udgave af "Jesus Kristus er til stede". Bifaldet var stort og velfortjent til pigerne, som nu er gået på sommerferie.

 

Hele sommeren vil salmesangen - vanen tro - blive sikkert anført af kirkesanger Jørgen Egemose. Fra september er Cantoriet atter tilbage på pulpituret.

 

Vellykket Skærtorsdags-middagHovedfolder: koekkenchef1.jpg
 
Som noget nyt introducerede menighedsrådet et fælles måltid for tilmeldte, efter gudstjenesten Skærtorsdag kl. 19.
 
Ideen er at samles – inspireret af dagens tekst om fællesskabet omkring nadverbordet.
Menuen bestod – naturligvis – af lam, samt flere forskellige slags kage til dessert.
 
Det var en ualmindelig hyggelig aften. Der var en fin stemning og god mulighed for at tale med medlemmer af menigheden man måske har set før, men aldrig talt med.
 
Blandt de ca. 20 tilmeldte (som alle betalte for deltagelsen) var der ingen, der havde lyst til at bryde op før kl. 22:30 !
 
På billedet ses køkkenchefen Ole Wagner svinge kniven over den lækre, langtidsstegte lammesteg.

 

 

Hovedfolder: kunorge.jpgPRÆST OG ORGANIST PÅ SEMINAR I OSLO

I 2014 er der norsk grundlovsjubilæum. Det er 200 år siden, at en selvstændig norsk stat blev oprettet efter mere end 400 års rigsfællesskab med Danmark. I den forbindelse arrangerer ’Fonden for dansk-norsk samarbejde’ forskellige arrangementer, og et af dem var ”No stig vår song – 1814-seminar om den dansk-norske salmetradition”, der fandt sted 28.-30. marts. Seminaret blev afholdt  på Lysebu, der er Norges nationalgave til Danmark som tak for fødevarehjælpen under anden verdenskrig: Et fantastisk konference/hotel-sted 500 m over havet lige ved Holmenkollen ca. en halv times kørsel fra Oslo. Sct.Nicolai kirkes præst og organist havde 3 dage i strålende solskin og flot sne med forelæsninger, paneldiskussioner, koncerter o.m.a. med nogle af landenes absolut fremmeste fagfolk. Der var historier om vores fælles gods: salmedigterne Kingo og Brorson og komponisten Lindeman, norsk folketone og Laubs teologisk funderede reformbevægelse, Grundtvig og nulevende salmedigteres og vore landes nyeste salmebøgers forskellige udvikling, og workshops med musik til teksterne samt en stor kirkekoncert med det sublime Uranienborg Vokalensemble.
Berigede er vi vendt hjem med inspiration til såvel salmeaftner som salme- og melodivalg til sognets gudstjenester!

 

 

Englelyd i Sct. Nicolai kirke.Hovedfolder: haderslevkor.jpg

Der var i lørdags besøg af drenge- og mandskor fra Haderslev Domkirke og alle forventninger blev indfriet. Det var et dejlig varieret program med skiftevis korsang a cappella og ledsagelse af orgel. Lørdagskoncerterne er altid meget velbesøgte, men i lørdags var ud over det sædvanlige – vi fik det positive problem, at vi løb tør for både stole og programmer. Tak til drengene, mændene og deres ledere fra Haderslev for en fantastik oplevelse og tak til publikum for opbakning.
Men det slutter ikke med det!
Dagen efter – om søndagen, var hele Sct. Nicolai kirkes pigekor sat i stævne til dagens gudstjeneste. Og pigerne leverede varen – de sang så smukt, at mange kommenterede på det efterfølgende. Faktisk var det en gudstjeneste, hvor alt gik op i en højere enhed – korsangen, dagens tekst og salmer samt ikke mindst en meget bevægende prædiken.

De bedste hilsner
Charlotte Bjørn Larsen                                                                          Fotograf: Christian Petersen

 


Hovedfolder: groen_smiley.jpgTirsdag den 21. januar havde vi besøg af Arbejdstilsynet, og vi er glade for og stolte af, at vi fik en grøn smiley.

Den grønne smiley viser, at Sct Nicolai kirke ikke har noget udestående med Arbejdstilsynet, det vil sige, at  Arbejdstilsynet har konstateret, at kirken ikke overtræder arbejdsmiljøreglerne.

Så det er trygt at gå i kirke her!

 

 

Hovedfolder: englen_gabriel.jpg
Der har været ualmindelig meget blæsevejr i år, det mærkede englen Gabriel også. For Gabriel var kommet ud af kurs, og havnede ved et tilfælde i Sct. Nicolai kirke. Her lagde Gabriel sig til at sove og vågnede først, da børnene fra Børnely sang ”Dejlig er den himmelblå”. Og stor var forundringen, da Gabriel pludselig stod der og - meget passende - måtte forklare, hvem han var. Og Gabriel var jo med dengang i Betlehem, da Jesus blev født. Han fulgte det hele på tætteste hold og kunne fortælle børnene om, hvordan Josef og Maria kom til Betlehem og dér fandt ly i en stald - og hvordan Maria fødte sin søn og gav ham navnet Jesus. Gabriel måtte tilbage til himlen, hvor han bor, men ønskede alle en glædelig jul. For børnene var det et stort spørgsmål, hvordan Gabriel skulle komme tilbage, for kunne han flyve? Selvfølgelig kan en engel flyve!

 

 

Hovedfolder: dengode.jpgHvor meget kan man lære på blot én dag?
Da godt 100 konfirmander mødtes i sognehuset ved Sct. Jørgens kirke en torsdag morgen, var det svært at tro på, at de 7 timer senere ville kunne synge, så taget var nær ved at løfte sig i Sct. Nicolai kirke.
Det var ikke desto mindre, hvad der skete.
Konfirmanderne fra Sct. Jørgens, Sørup og Sct. Nicolai havde fri fra skolen og deltog i en gospel-workshop under kyndig ledelse af Rune Herholt og Stephen Nørrelykke, som blev afsluttet med en gudstjeneste for fulde huse i Sct. Nicolai kirke.
   - og der øves og øves..                                            En herlig oplevelse for konfirmanderne og       
                                                                                   bestemt også for forældre og bedsteforældre!

 

900 års fødselsdagenHovedfolder: m_gertsen1.jpg

Som et nyt tiltag, inviterer menighedsrådet med jævne mellemrum til sognekaffe – med foredrag. Søndag d. 27 oktober var det vores helt egen Michael Gertsen, menighedsrådsmedlem, som fortalte om Johanitterordenen. Anledningen til foredraget var ordenens 900 års fødselsdag. Udgangspunktet for ordenens arbejde er næstekærlighedsbudskabet, og derfor tog ordenen navn efter Johannes Døberen. Dermed er der en rød tråd - og en forpligtigelse til at hjælpe værdigt trængende, modvirke materialisme og kæmpe for den kristne tro - der strækker sig mere end 950 år tilbage i tiden. Ordenens motto eller devise er " Pro Fide - Pro Utilitate Hominum", oversat til : For troen - til menneskenes gavn.
Læs mere om denne orden på www.sosjdacia.org

 

 

Hovedfolder: soerine.jpgEn torsdag aften med Søren og Sørine.
”At leve med Kierkegaard”.


Torsdag aften blev der foran et fyldt sognehus ført bevis for, at ganske vist er Kierkegaard svær at læse og forstå, men når fortællingen om Søren Kierkegaard fremføres af Sørine Gotfredsen, så stiller sagen sig anderledes.

 

En begavet, men tilgængelig fortælling om Søren Kierkegaards tænkning, blandet med et stærkt og medrivende personligt engagement betød, at alle vi – 80 tilhørere, som sad der og lyttede – havde noget at tænke over på vejen hjem – og forhåbentlig også i lang tid efter.

 

Bogen, som foredraget tager afsæt i, kan afgjort anbefales.

 

 

 

Svenskerne kom - og spillede.


....."I dagene omkring Gl. Torvedag holdt Sct. Nicolai kirke fast i den nu 11 år lange tradition med orgelfestival. I år var temaet hovedsagligt svensk, og 3 fremragende organister havde taget turen fra vort broderland til Svendborg, hvor de gav 3 forbilledlige eksempler på, hvor mangfoldig den svenske orgelmusik er. Publikum fik fornøjelsen af både romantisk musik og ny musik - til tider blev orglet udnyttet helt til det yderste, så lysekronerne rystede. Orgelfestivalen sluttede af med den traditionelle lørdagskoncert, hvor temaet blev brudt, men til fordel for et helt program af Bach. Som altid en dejlig oplevelse - denne gang spillet af Jens Ramsing fra Vordingborg".

 Nyheder: 3_kl_plakat.jpg

Eleverne i 3. klasse på Ida Holst Skole fik til opgave at komme med nogle bud på, hvordan vi kan få flere folk i kirke. Det kom der en meget flot plakat ud af fyldt med gode idéer, men også en helhjertet reklame for kirken og det glade budskab.


Børnene kommer med meget konkrete og enkle forslag som bedre bænke, kaffe til de voksne og saft til børnene, flere aktiviteter for børn, som voksne også gerne må deltage i.
De foreslår at alle, efter deltagelse i 10 gudstjenester, skal belønnes med en tur i Gorilla Parken.
Udover de mange gode og sjove ideer har børnene også virkelig forstået noget rigtigt og til alle tider gyldigt, nemlig at det er gratis at gå i kirke, og at man får kontakt med Gud, - du bliver glad og frisk!
Vi glæder os til at se dig i kirken!


Tak til eleverne fra 3. klasse på Ida Holst Skole.
4. maj-gudstjeneste - en særlig Nicolai tradition

Da frihedsbudskabet lød i radioen via BBC den 4. maj 1945 kl. 20:30 bad borgerne i Svendborgs centrum spontant præsten ved Sct. Nicolai Kirke, om at holde en gudstjeneste i anledning af befrielsen.

Som sagt så gjort – og lige siden har man hvert år – uden afbrydelser - holdt gudstjeneste 4. maj om aftenen.

Præludiet til gudstjenesten er den kendte Prins Jørgens March – som indledte radioudsendelserne fra De frie Danske i London. Marchen er blevet synonymet på dansk modstandskamp under besættelsen. Under gudstjenesten oplæses den oprindelige befrielsesprædiken, som landets biskopper skrev i de bevægende maj-dage i 1945.

Mange korps og foreninger stiller med faner, uniformeret personel m.v. til gudstjenesten, der plejer at være et tilløbsstykke.

Så selv om det er mange år siden Danmark blev befriet, er der mange danskere der – selv om de ikke oplevede befrielsesdagene selv – ønsker at markere dagen, hvor vi fik fred og demokrati igen.

Gudstjenesten er en smuk tradition som byen sætter pris på.


 Abort-gravpladser på Svendborg kirkegård

Det vidste jeg ikke!
Ved en rundvisning på Assistens Kirkegården af kirkegårdsleder Tommy Christensen, kommer vi hen imod afslutningen, helt over i det nord-vestligste hjørne af kirkegården, hvor der er anlagt en fin lille solbeskinnet græsplæne med en indgangssten med påskriften ”Små fødder sætter også aftryk”.
Historien om den sten er den, at Svendborg Sygehus og vores egen præst, Mette Jørgensen, i samarbejde med kirkegården fik etableret denne lille gravplads for fostre. Det betyder, at de ulykkelige mennesker, som har aborteret, nu i 8 år har haft et etisk alternativ til destruktion/forbrænding. I hvert fald i Svendborg.Endnu en dejlig lørdagskoncert - denne gang med vores egne

Der bydes altid på kvalitativ musik, når Sct. Nicolai Kirke inviterer indenfor til ½ times lørdagskoncert. Det var også tilfældet denne gang - lørdag den 1. juni 2013. Over 160 glade lyttere fik en dejlig koncert- og fællesskabsoplevelse; lidt til de eftertænksomme og lidt til de Bach-elskende. Det allerbedste ved denne koncert var jo det faktum, at det var ”vores egne”, der leverede varen. Pigekoret, ungdomskoret, Sct. Nicolai Barok Ensemble og kompositioner af kirkens egen komponist, bar hovedparten af koncerten.

Lidt fremmed krydderi skal der til, for at retten bliver perfekt: En cellist og en fløjtenist, samt et supplement af kompositioner fra Bach og Faurè fuldendte en god koncert. En virkelig fin oplevelse, som kun kan anbefales, hvis de finder på at optræde igen.Kirkekalenderen
<< Maj 2018 >>
Ma Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ingen begivenheder.

Læs Kirkebladet

Sct. Nicolai Kirke
Kirken er åben:
Hverdage 9-16
I weekenden
åbent i kirketjenerens
arbejdstid
Læs ...
Den gode Historie